Lepote narave Strunjana

Doživetje

Začetna lokacija: Strunjan 33, 6320 Portorož • Prikaži na zemljevidu

Trajanje

4 ure

Opis

Strunjan se ponaša s čudovitim razgledom na peneče se Jadransko morje s kristalno čisto vodo in razgibanimi pečinami. Naravni rezervat Strunjan je bujen raj oljčnih nasadov, vinogradov in cvetja, kjer nas bo veter žgečkal s sladkimi dišavami Sredozemlja. Raziskali bomo skrite zalive in plaže strunjanske obale, kjer vas bodo toplo sonce in valovi vabili, da se predate lepoti narave. Poskusili pa se bomo tudi v kuhinji, na kuharski delavnici, kjer se bomo naučili priprave domačih testenin. Na glede na to ali ste ljubitelj narave, pustolovec ali pa preprosto iščete trenutek miru, vas bo čudovita strunjanska narava zagotovo očarala in navdihnila.

Pokaži več
Pokaži manj
Preden nadaljujete, se morate strinjati z uporabo piškotkov ter omogočiti njihovo uporabo v brskalniku!

Program

Strunjan, prikupna narava, ki zagotovo očara. Odpravimo se čez strunjanske soline, najsevernejše na Jadranu, obiščemo solinarsko hiško, kjer spoznamo solinarske pripomočke in interpretiramo interaktivno razstavo Krajinskega parka Strunjan. Sprehodimo se med plažo in Stjužo, edino morsko laguno v Sloveniji in se povzpnemo nad zdravilišče Krka. Spremlja nas pogled na morje in tja do Pirana. Pešpot poteka po robu enega najvišjih klifov Jadrana. Sledimo informativnim tablam do strunjanskega križa s pogledom na Mesečev zaliv, najlepšo plažo slovenske obale. Panoramski pogled sega vse do Triglava. Kratka pavza na energijskih točkah ob križu, ali kavica v bližnjem lokalu ali obisk cerkve Marijinega prikazovanja, najpomembnejše romarske točke v Slovenski Istri. Naslednji vzpon nas nagradi s pogledom proti strunjanski dolini in višje še do Izole. Ko prispemo do vrha Roneka zaužijemo še pogled proti Piranu in malce nižje pogled na Strunjan z vsemi znamenitostmi.

Na tej razgledni točki nas sprejme lokalni vodnik Mladen iz Strunjana, ki nas po skritih stezah mimo njegovih oljčnikov popelje do njegove domačije. Piko na i doživimo na kmetiji Knez, kjer s pokritimi očmi preizkušamo domača istrska vina, najbolj znana sta refošk in malvazija. Po okusu in vonju ugotovimo katero vino nam bolj ugaja. Okus in vonj nam tudi pove za katero oljčno olje se gre. Sledi ugibanje vonjav in okusov, tokrat sestavin tipične istrske mineštre – bobičev. Tistemu, ki ugotovi vsa živila, podelimo nagrado za naslednje doživetje. Čaka nas še povratek ob občudovanju mogočnega pinjevega drevoreda.

Pričetek: Strunjan 33, 6320 Portorož • Prikaži na zemljevidu

Avtobusna postaja Strunjan ob 10:00

Največje možno št. udeležencev

20

Nivo težavnosti

Lahko (Primerno za vse uporabnike)

Dodatne informacije

Za doživetje imejte pohodniško opremo in obutev, ki naj bo primerna vremenskim razmeram. S seboj prinesite tudi vodo.

Kaj je vključeno:
  • Degustacijski meni
  • Fotografije
  • Vodenje
  • lokalno vodenje in organizacija doživetja,
  • animirano doživetje v naravi z vsemi čutili,
  • druženje z ostalimi pohodniki,
  • spoznavanje zelene okolice skozi zgodbe trajnostnega turizma,
  • uporaba pohodniških palic,
  • degustacija: istrski fuži s tartufi, 2 dcl vina.
Kaj ni vključeno:
  • Nakup dodatne pijače