PIŠKOTKI

Zakonodaja o piškotkih

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.

Kaj je to 'piškotek'

Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi.

Zasebnost in piškotki

Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

V nadaljevanju (spodaj) si lahko preberete o piškotkih, katere uporabljamo na naših straneh. Te ločimo po tematskih kategorijah, katere je mogoče o(ne)mogočiti skladno s preferencami uporabnika. Nujnih piškotkov ni mogoče onemogočiti saj brez njih naša spletna stran ne bi pravilno delovala. Z uporabno spletnega portala se izrecno strinjate tudi z uporabno nujnih piškotkov.

Piškotki in skupine

Osnovni piškotki

Ti piškotki so vedno omogočeni, saj so nujno potrebni za pravilno delovanje naše spletne strani. Brez teh piškotkov ne bi bilo mogoče npr. rezervirati sobe ali doživetja.

Piškotki za analitiko

Z namenom izboljšanja naše storitve uporabljamo orodja, ki nam pomagajo bolje razumeti brskalne navade naših uporabnikov. Taka orodja uporabljajo piškotke z namenom zbiranja anonimnih informacij o ogledih strani in navigaciji uporabnikov. S tem, ko nam omogočite zbiranje takih informacij (omogočite piškotke za analitiko) nam pomagate pri prepoznati pomanjkljivosti in izboljšavi našega portala.

Nastavitve zasebnosti